MCQs on Web Designing Principles

Some Basic Web designing MCQ questions with answers for you to develop your static and dynamic webpage development skills.

To be well-versed with the development of a website one should know the basic knowledge behind web development & its principles, so here are some basic Web design MCQ questions that could help you to test your knowledge.

Web design and Development MCQs

Q1. To make your website mobile-friendly, you can make your website

  1. Responsive
  2. Reactive
  3. Fastloading
  4. light

Ans: Responsive

Q2. To give a glossy look n feel to the website we use CSS, What does CSS stand for?

  1. Cascading Style Sheets
  2. Cascading Sheets Style
  3. Common Style Sheet
  4. Creative style sheet

Ans: Cascading Style Sheets

Q3. Which of the following is not a CMS?

  1. Drupal
  2. Laravel
  3. SAP
  4. WordPress

Ans: SAP

Q4. Which of the following software could be used to build a website?

  1. MS Excel
  2. NetBeans
  3. Putty
  4. ServiceNow

Ans: NetBeans

Q5. Which of the following is true about Javascript?

  1. It is a server side scripting language
  2. It is a client side scripting language
  3. It is a online portal
  4. It is a backend database

Ans: It is a client-side scripting language

Q6. WordPress is used to?

  1. Create ICs
  2. Create website
  3. Text formatting software
  4. Mail service tool

Ans: Create Website

Q7. Which program is used by web clients to view the web pages?

  1. Web Browser
  2. Web Server
  3. Protocol
  4. Search Engine

Ans: Web Browser

Q8. What is shared on the Internet and are called as Web pages?

  1. Programs
  2. Cables
  3. Hypertext documents
  4. devices

Ans: Hypertext documents

Q9. Which section of the Web page will contain Meta tags?

  1. Body Section
  2. Head section
  3. Both head & body section
  4. form section

Ans: Head section

Q10. ____ attribute is used to display an alternate message description in an image?

  1. Size
  2. Alt
  3. Align
  4. src

Ans: alt

Q11. To insert Audio on a webpage ______________ tag is used.

  1. <mpeg>
  2. <audio>
  3. <video>
  4. <img>

Ans: <audio>

Q12. Fullform for HTTP __________________.

  1. Hypertext Transmission Protocol
  2. Hypertext Transfer Protocol
  3. Hypertext Type Protocol

Ans: Hypertext Transfer Protocol

Q13. Which HTML element is used for the largest heading______________.

  1. <heading>
  2. <h1>
  3. <h2>
  4. <h4>

Ans: <h1>

Q14. Alphabetical Lists are also known as_______________

  1. Unordered List
  2. Character List
  3. Assignment Lists
  4. Ordered List

Ans: Ordered List

Q15. To include a paragraph in Html webpage we use _____tag.

  1. <paragraph>
  2. <p>
  3. <input>
  4. <pre>

Ans: <p>

Q16. The _______________ property is used to set position for an element?

  1. Position
  2. Name
  3. Size
  4. float

Ans: Position

Q17. The _______ tag is used to define an image map.

  1. <map>
  2. <html>
  3. <usemap>
  4. <lmg>

Ans: <map>

Q18. HTML stands for ______________.

  1. Hypertext Markup Language
  2. Hypertext Media Language
  3. Hypertext Motion Language
  4. Hypertext Message Language

Ans: Hypertext Markup Language

Q19. The ___________element is a container for metadata (data about data) and is placed between the <html> tag and the <body> tag.

  1. <head>
  2. <form>
  3. <title>
  4. <h1>

Ans : <head>

Q20. _____________ defines an image as a submit button.

  1. <input type=”image”>
  2. <input type=”png”>
  3. <input type=”text”>
  4. <input type=”range”>

Ans: <input type=”image”>

All above are some “Web Design MCQ” questions for your information to make your knowledge base strong being interested in Web Designing Principles.

Basics of IT Question and Answers Read More

C++ Basic Concepts Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *