Electronics Practical Viva Questions class 11 & 12

Students of the HSc state board or CBSE board should have the basic Electronics Practical Viva Questions done for their class 11 & 12 Practical Board Exams.

Electronics Practical Viva Questions class 11 & 12

Q1. What is meant by semiconductor? List name of semiconductor devices?

Ans: Semiconductor that falls under insulator and above conductor i.e between conductors and insulators such as silicon, germanium, etc.

Semiconductor Devices :

  1. Laser Diode
  2. Photo-Transistor
  3. Light-Emitting Diode
  4. Photocell
  5. Rectifier

Q2. What does a triac does?

Ans: TRIAC is a three terminal electronic component that conducts current in either direction when triggered.

Q3. Full form of TRIAC?

Ans: triode for alternating current.

Q4. For what purpose TRIAC is used for ?

Ans: Triac is an electronic component that is widely used in AC power control applications.

Q5. Why we use resistors in electronic circuits?

Ans: In electronic circuitsresistors are used to oppose/reduce the current flow, adjust signal levels, to divide voltages, bias active elements, and terminate transmission lines.

Q6. What is a resistor?

Ans: A resistor is a passive two-terminal electrical component that implements electrical resistance as a circuit element.

Q7. What is a  capacitor?

Q8. What is a diode?

Q9. What is a transistor?

Q10. What are inductors?

Q11. What is an integrated circuits?

Q12. Why we use a Capacitor?

Q13. Why we use a tranisistor? functions of it?

Q14. Inductors are used for?

Q15. Name the different types of Integrated circuits?

Q16. Mention types of Diodes?

Q17. State difference between DIAC and TRIAC?

Q18. Draw the symbol for DIAC and TRIAC?

Q19. Why NPN transistor is mostly prefereable than PNP transistor?

Ans: In NPN transistor majority charge carriers are electrons whereas PNP transistor majority charge carrier are holes which leads to maximum mobility of electrons than holes, as a result of which npn transistor are faster than pnp and preferrable too.

Q20. What are the 4 types of resistors?

Ans:

  1. Fixed Resistors
  2. Variable Resistors
  3. Light Dependent Resistors
  4. Thermistors

HSC ELectronics class 12th practical Exams Maharashtra Board Read More

Class 12th Electronics Syllabus Maharahstra Board Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: