Most Important General Science questions with answers

In this article, you will be able to know some Most Important general science questions with answers for kids of class 5 to class 12 standards.

Children nowadays spend a lot of time on their phones and computers and play games and watch videos. Although these activities surround them with joy, they rarely teach them anything. So the student is very important to know with the general knowledge(gk) about the Science world.

General Science Questions(Gk) for class 5 to 12 kids

Q1. What is the nearest planet to the sun? 

Ans: Mercury.

Q2. What is the largest planet in the solar system?

Ans: Jupiter

Q3. Which animal has 3 hearts?

Ans: Octopus.

Q4. Which is the most sensitive organ in our body?

Ans: Skin

Q5. Which medical instrument is used to check blood pressure of a human being?

Ans: Sphygmomanometer.

Q6. What type of gas do plants absorb?

Ans: CO2 i.e (Carbon dioxide).

Q7. Which animal has no brain and heart?

Ans: Jellyfish.

Q8. Who was the inventor was the telescope?

Ans: Galileo Galilei.

Q9. What is Light year?

Ans: It is the unit of distance.

Q10. What is the full form of ISRO?

Ans: Indian Space Research Organisation.

Q11. How many bones are there in the whole Human skeleton?

Ans: 206 bones.

Q12. X-rays and Gamma Rays are similar to each other in terms of two aspects?

Ans: They are electromagnetic waves &  travel with the speed of light.

Q13. Which animal have the most largest number of teeth?

Ans: Garden snail with 14,000 teeth.

Q14. Which animal never sleeps?

Ans: Bullfrog.

Q15. Ohm is a unit of measuring _________?

Ans: Resistance(R) in Ohms.

Q16. Calamine is an ore of which among the following?

Ans: Zinc.

Q17. What is the main ore of aluminium?

Ans: Bauxite.

Q18. Which among following is also known as white gold?

Ans: Platinum.

Q19. Which animal is most poisonous in the world?

Ans: Pufferfish.

Q20. Who was the first Indian Scientist to win a Nobel Prize?

Ans: Physicist Sir C.V. Raman

Q21. Which gas polluted Bhopal during the gas tragedy?

Ans: methyl isocyanate

Q22. Norman Ernest Borlaug is regarded as the father of?

Ans: Green Revolution.

Q23. What foods are high in b12?

Ans: fish, meat, poultry, eggs, milk.

Q24. Which is the first element on the periodic table of elements?

Ans: Hydrogen(H2).

Q25. Who is the inventor of electricity?

Ans: Benjamin Franklin.

Q26. Which was the first nuclear power plant in india?

Ans: Tarapur Atomic Power Station.

Q27. How many nuclear power plants are in India?

Ans: 7 nuclear power plants.

Hope you go through this general knowledge most Important gk questions with answers for general science subject into physics, biology, and chemistry fields.

Important Definitions in physics Read More

What are the most basic important formulas in physics Read more

How to learn modern periodic table features, its merits, discovery, and long-form Read More

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: