Biology practical viva questions

Biology practical viva questions with answers class 11 and 12

Students here are some important “Biology Practical Viva Questions with Answers asked in Viva Voce in School and Board Practical Examinations and Project work.

What can be asked in class 12th biology practical?

Biology practical viva questions with answers

Biology practical viva questions with answers class 11 and 12 2022

Q1. How many types of proteins are there?

Ans: Protein is the basic component of living cells and is made of carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, and one or more chains of amino acids. There are three types of proteins one is fibrous, globular, and membrane.

Q2. What are enzymes?

Ans: Enzymes are the substance that catalyzes all aspects of cell metabolism.

Q3. What is a nucleic acid?

Ans: Nucleic acids are biomolecules, that are essential to all known forms of life. The term nucleic acid is the overall name for DNA and RNA.

Q4. Examples of High Protein Foods in biology?

Ans: Monkfish, Pumpkin seeds, Cod, Eggs , Coconut, Bananas.

Q5. What are monosaccharides?

Ans: The sugar units Glucose and fructose are monosaccharides.

Q6. Full form of DNA?

Ans: Deoxyribonucleic acid.

Q7. Full form of RNA?

Ans: Ribonucleic acid.

Q8. Why is meiosis called reduction division?

Q9. Name any 2 xerophytic plants.

Q10: List the contrasting traits that Mendel studied in pea plant.

Q11. What are mendelian laws ?

Q12. What does pollen grain look like under microscope?

Q13. What do you mean by soil texture?

Q14. What is natality?

Q15. How are particle pollutants harmful for plants?

Q16. What is Biochemical Oxygen Demand?

Q17. Who invented the term mitosis?

Q18. Explain Meiosis?

Q19. Name two plants and animals found under aquatic conditions?

Q20. How do hibiscus flowers pollinate?

Ans:  Hibiscus pollen germinates on the stamen, the male part of the plant. Then from stamen, it is transferred to the stigma pads of the pistil, the female parts of the plant.

Q21. What are 5 ways to keep the male reproductive system healthy?

Ans: Eat a balanced diet full of fiber, Drink plenty of water, Get enough sleep, Avoid using tobacco, alcohol, or other drugs.

Q22. What are the 4 types of diseases?

Ans: Infectious diseases, deficiency diseases, hereditary diseases, physiological diseases.

Hope so student you will also prepare these most important general questions that are usually asked during the viva of biology subject of class 12th final practical board exams.

Biology Practical paper pattern for class 11 and class 12th hsc maharashtra board 2022 Read more

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *