class 11-12 chemistry practical viva questions with answers

Hello student, here is your solution to practical exam concerns on “class 11 and class 12 chemistry subject practical viva questions with answers.

Class 12 Chemistry practical viva questions with answers

Class 12 Chemistry practical viva questions with answers

Q1. What is Valency?

Ans: Valency is the combining power of an element with another atom to form a chemical bond between them. Elements in the same group of the periodic table have the same valency. The valency of an element is related to how many electrons are in the outermost shell.

Q2. What is the Avogadro’s number value?

Ans: Avogadro’s number is defined as the number of elementary particles (molecules, atoms, compounds, etc.) per mole of a substance. Avogadro‚Äôs number = 6.023 X 1023 mol-1 .

Q3. What is the monomer of polyethylene?

Ans: Ethylene

Q4. What are polymers?

Ans: Being chains of monomer more than one monomer combine to form a polymer a plastic molecule.

Q5: What is the difference between addition and condensation polymerization?

Ans: In addition polymerization, the addition of monomers happens with no by-products whereas, in condensation polymerization, the polymers are formed due to the condensation of more than one different monomer resulting in the formation of small molecules such as water, ammonia, etc., as by-products.

Q6. What is IUPAC Name?

Ans: IUPAC stands for “International Union of Pure and Applied Chemistry” (IUPAC). In Organic chemistry, IUPAC nomenclature is a method used to name organic chemical compounds.

Q7. What is oxidation and reduction reaction in electrolysis process?

Ans: Oxidation is the loss of electrons and reduction is the gain of electrons. or Oxidation is the gain of oxygen, reduction is the loss of oxygen.

Q8. What is titration?

Ans: Titration is a process to determine the molarity of a acid or a base.  

Q9. Why graphite rod is used in dry cell?

Ans. Graphite has free electrons and it is a good conductor of electricity.

Q10. Tell me any two uses of dry cell?

Ans. Remote controls and wall-clocks.

Q11. Difference between a primary cell and secondary cell?

Ans: Primary cells undergo irreversible reactions whereas secondary cells undergo reversible reactions and mainly secondary cells can be used by recharging but primary cells are not re-usable as they cannot be recharged.

Q11. What is the basicity of H2SO4 ?

Ans: 2.

class 12 chemistry practical viva questions with answers

Q12. What is indicator ?

Ans: Indicator is a chemical substance which changes colour at the end point.

Q13. When red litmus paper turns blue?

Ans: In base or an alkali red litmus paper turns blue.

Q14. When blue litmus turns red?

Ans: In acid blue litmus paper turns red.

Q15. Define Electrolysis process?

Ans:

Q16. What is Electroplating?

Ans:

Q17. State faraday’s first law of electrolysis in chemistry?

Ans:

Q18. What is cation and anion?

Ans:

Q19. What is the pH of urea?

Ans:

Q20. Who invented ph?

Ans:

Q21. Explain vulcanization of rubber?

Ans:

Q22. Tell me Chemical properties of cement?

Ans:

class 11 chemistry practical viva questions with answers

Hope the above questions help you in practicing some Chemistry practical viva questions for organic chemistry and inorganic chemistry for your board exams of CBSE, HSC, ICSE, or State boards.

HSC 2020 Chemistry Board paper solutions View this page

Physics Practical Viva questions asked in board exams of class 11 and class 12 view to see questions

1 thought on “class 11-12 chemistry practical viva questions with answers”

Leave a Comment

error: